Mari Berkenalan

My photo
Bandar Tasik Selatan, Kuala Lumpur, Malaysia
An Arab-Malay from dad and Chinese-Indonesian from mom. Proudly to be born in Malaysia and proudly to have descended from Indonesia. Speak in Malay but write in English fluently. ex-11th Elementary School, Bukittinggi; ex-4th Junior High School, Bukittinggi; ex-1st Madrasah Aliyah, Bukittinggi; ex-South Lake City High School, Kuala Lumpur; ex-Negeri Sembilan Matriculation College; Civil and Structural Engineering, National University of Malaysia student and University of Indonesia student. Golf, Futsal, Badminton, Chess, Handball. Manchester United FC, Negeri Sembilan FA, Semen Padang FC, Germany football national team, Malaysia national football team. Facebooking, Twitting, Blogging, Karaoke.

Rakan-Rakan Pengikutku

Sehari di PWTC, Selamanya di Hati

1:38 AM / Ilham terbitan: 'Ariff Ansaruddin /

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Minta maaf banyak-banyak sebab 2 entry selepas ini dah lama tersimpan di draft, tak sampai separuh terus hilang mood nak menaip. Biasalah, manusia kadang-kadang kalau dah semangat terus membara-bara dalam bekerja, kalau tak terus down. Okay entry ini bercerita tentang Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2 minggu lepas di PWTC. Selepas setahun saya tak menyempatkan pergi ke sana, so saya memaksakan diri untuk pergi ke sana dengan cara apapun, termasuk menumpang kereta pak cik tua! (semangat ni http://www.emocutez.com)


So saya cuba mendaftar di bawah Persatuan Mahasiswa UKM untuk pergi bersama mereka. Kebetulan mereka menjemput pelajar UKM untuk pergi ke PBAKL dalam dua hari; setiap hari Ahad pada 24 April dan 1 Mei pukul 7.30 pagi. So saya ambil tarikh pertama, sebab tarikh kedua ada fieldwork. Sehari sebelumnya, iaitu pada 23 April, senior saya di fakulti mencadangkan dengan buku-buku keluaran PTS. Best ke? Entahlah, saya pun tak pasti. Namun kawan saya cakap, PTS beri diskaun kepada student, then buku keluaran PTS memang bermutu tinggi, ada cop SIRIM gitu lho! Yang pastinya, saya tak jadi pergi sebab bangun lambat pada pagi Ahad, so saya terpaksa pergi bersendirian pada Khamis tengah hari.

Sampai di PWTC, saya mencuba bersendirian mencari gerai PTS. Kau ingat PWTC tu seluas langit dan bumi so tak dapat cari ke? Susah wooo!!! Saya pun sampai berpusing di tempat yang sama sekali sahaja, maknanya senang je. Oh ya, sebelum bertolak dari rumah, saya dan janji berjumpa (actually tak ada pun, just kalau terjumpa je) dengan Zati, tauke blog www.kni2907.blogspot.com. Actually dia kawan se-KMNS dan se-UKM saya. Akhirnya terjumpa juga dengan Zati, hahahaha http://www.emocutez.com. Bukan Zati je saya jumpa, saya berjumpa dengan Liyana Hasif. Okay she is my classmate at UKM.


Satu-satunya gambar saya dengan Liyana. Ce cari di mana dia


Liyana sempat menemankan saya ke gerai PTS. Sampai di sana, actually bukan gerai la rupanya, but it was a hall, mini hall. Okay good then, so saya cari buku-buku yang bersesuaian dengan saya. Mula-mula ambil buku 'Negeri 5 Menara' karya A. Fuadi, sebab dia trilogi so saya beli sambungan novel tersebut, 'Ranah 3 Menara'. Kenapa saya nak beli, sebab penulisnya berasal dari negeri yang sama dengan saya. Bukan Negeri Sembilan, tapi Sumatera Barat di Indonesia. Membaca novel tersebut mengingatkan saya dengan kampung halaman saya. Okay I am proud to be born in Malaysia, but I am very proud to have an ancestors from Indonesia. So what?


Layan novel sambil minum secawan kopi


Kira-kira duit, okay set. Cukup. Padahal saya hanya bawa sekeping not RM50. Tapi nafsu membaca saya rupanya belum hilang lagi. Ternampak buku yang best dari luaran. Eh ni kena beli nampaknya. Lagipun esok harinya ada bedah buku dan sesi tandatangan dengan penulis buku ini. So dengan tawakal, saya ambil buku 'Perangi Sihir'. Kalau duit tak cukup, minta dengan penulis buku ni!


Pa, I'm the first people read your book in our family, haha


Pukul 2.30 petang, saya balik ke rumah nak ambil beg baju. Esoknya kena ada di UKM, ada taklimat fieldwork. Okay, entry selepas ini nak bercerita tentang fieldwork saya. Urm maybe simple but enough. Wassalamualaikum and have a good day!

p/s: okay jealous tak dapat pergi bedah buku dan sesi tandatangan dengan penulis 'Perangi Sihir'. tengok gambar pun meriah nampak.


Labels: , ,