Mari Berkenalan

My photo
Bandar Tasik Selatan, Kuala Lumpur, Malaysia
An Arab-Malay from dad and Chinese-Indonesian from mom. Proudly to be born in Malaysia and proudly to have descended from Indonesia. Speak in Malay but write in English fluently. ex-11th Elementary School, Bukittinggi; ex-4th Junior High School, Bukittinggi; ex-1st Madrasah Aliyah, Bukittinggi; ex-South Lake City High School, Kuala Lumpur; ex-Negeri Sembilan Matriculation College; Civil and Structural Engineering, National University of Malaysia student and University of Indonesia student. Golf, Futsal, Badminton, Chess, Handball. Manchester United FC, Negeri Sembilan FA, Semen Padang FC, Germany football national team, Malaysia national football team. Facebooking, Twitting, Blogging, Karaoke.

Rakan-Rakan Pengikutku

Wanita Oh Wanita....

12:18 AM / Ilham terbitan: 'Ariff Ansaruddin /

AMARAN!!!


PEMBACA BLOG INI YANG MENGALAMI SAKIT JANTUNG DISYORKAN UNTUK TIDAK MEMBACA POST INI!!!





Assalamualaikum, maaf sebab dah lama tak update cerita di blog ini. Saya agak sibuk minggu ini, menjalani penggambaran di bukit antarabangsa dan klang. Penggambaran apa, nanti saya beritahu. Tapi yang pasti, saat ini, saya nak berkongsi apa yang saya hadapi selama minggu ini. Sebelum itu, saya memohon maaf andai saya menyinggung perasaan pembaca post saya ini, dan untuk menjaga kredibiliti dan maruah mereka yang terlibat dalam kisah saya ini, saya merahsiakan nama mereka



Hari Ahad, kawan saya, N bertanya tentang kawan kami berdua, Z. Mulanya, N bertanya kepada saya tentang result pspm Z. saya cakaplah yang saya check tapi bukan dia punya. Sebenarnya saya dah pasti yang saya menggunakan IC yang betul, 91xxxx1xxx00, IC kepunyaan Z untuk check result dia. Saya dapat, result dia 2.65. Tapi kawan saya, Y cakap yang result Z sebenarnya 3.88, bio dia dapat A-, lain A. So, saya mungkin tersilap check (tapi saya masih pasti lagi).

Esoknya, ketika saya berada di Bukit Antarabangsa, N mesej saya lagi. Dia kata, memang betul apa yang saya check masa itu. Z dapat 2.65, bukan 3.88 atau sebagaimana. Tetapi yang peliknya, 2.65 adalah result sem 2 dan PNGK dia 2.95. Means, Z dapat 3.33 sem 1, tetapi Z pernah beritahu saya yang dia dapat 4.00 sem 1. Yang mana betul, saya tak pasti. Tapi apa yang N bongkarkan selepas ini, memang mengejutkan saya!

N beritahu, Z banyak menyimpan rahsia sebenarnya. Mereka sebenarnya sebilik di kmns, so boleh dianggap adik beradik la (what I felt at matriculation before). Tapi Z banyak menipu untuk berjaya, seperti result pspm ini. Bukan kepada kawan2 dia saja, dengan roommate sendiri pun dia menipu. So, saya berfikir,

DO THE WOMEN CHEAT TO BE RESPECTED WITH OTHERS?
WHY?

Bukan itu saja. N beritahu saya yang Z ni ramai skandal, sama ada di dalam atau luar kmns. N pun kenal siapa saja skandal2 Z ni, termasuk saya dan roommate saya! Nasib baik roommate saya tak layan, dan saya terpaksa layan atas status YDP saya. Kalau saya tak layan kerenah dia, nanti tercalar imej YDP sombong. Tapi saya terfikir semula,

DO THE WOMEN CHEAT THE MEN TO BE LOVED?
WHY?

Tapi yang saya ingat, ketika kejadian saya berselisih faham dengan Z, berlarutan sampai sekarang, saya 'melukakan' hati Z. Entahlah, tapi bagi pandangan saya, perempuan yang keluar malam sampai balik rumah pukul 2 pagi, tidak layak dipanggil perempuan sebenar, sebab itu bukan fiil perempuan-keluar malam. Tapi dia sedih, marah, sakit hati dengan saya dengan perli saya itu. So,

HOW DO THE WOMEN'S HEART WILL BREAK DOWN?

Perkara sama yang kawan saya, F alami. Dia kena menjaga hati beberapa perempuan yang 'menyukai' dan 'disukai' olehnya. Agak menakutkan, apabila kita terpaksa memilih seorang perempuan daripada ramai yang kita sukai atau yang menyukai kita. Kalau tak, silap hari bulan, mereka sedih, kecil hati dengan kita seumur hidup, bla bla bla...

Saya ingat lagi, salah seorang kawan saya di facebook-baru je kenal, dekat seminggu. saya pun tak pernah jumpa dia, mutual friend kami hanyalah seorang kawan saya, JPP di utara semenanjung. Sebut saja nama dia S. Baru 3 hari kenal, S dah cerita tentang bf dia yang melarikan diri daripada dia, ta tahu apa sebab, tapi bf dia cakap jangan tanya kenapa. S terpaksa menahan sabar dan sedih, sebab S tahu, bf dia jenis kuat marah (oops.....). Saya yang memahami kisah dia, agak tersentuh, ada lagi perempuan yang dipermainkan seperti ini. Walau saya tak kenal sebenarnya siapa S ini, tetapi saya terfikir, ada juga wanita yang dilukai hatinya oleh lelaki seperti itu.

Sejujurnya, saya tak faham dengan dunia wanita, sebab saya adalah seorang lelaki, saya ada adik lelaki satu-satunya, kawan2 saya semua lelaki tetapi saya nak menyelami dunia wanita sebelum berkahwin. Saya pernah dengar, kalau lelaki terlalu berbuat baik kepada wanita, berkemungkinan wanita tersebut akan jatuh hati dengan lelaki tersebut. Nampak senang, tapi bagi saya, itu memang bahaya!

KENAPA?

Sebab, kalau lelaki tersebut memang berbuat baik tanpa berharap yang wanita itu akan suka dengan dia, tapi wanita tersebut dah berfikir jauh, kemudian wanita tersebut berharap yang lelaki tersebut akan berkata 'I Love You' kepadanya, namun dia ternampak lelaki tersebut dengan pasangannya? Apa yang akan wanita tersebut fikirkan?
  • Lelaki itu sengaja permainkan hatinya?
  • Lelaki itu buaya darat?
  • Lelaki itu bla bla bla?
dan kemudian wanita itu memutuskan:

ALL OF MEN IS LIAR!

Itu yang saya fikirkan, kalau saya berbuat baik kepada perempuan. Saya tak nak ambil risiko seperti itu, tetapi saya tak nak dicop sebagai sombong. Tetapi, apakah selalu borak2 dengan perempuan itu dikira seperti di atas? Entahlah, biarkan masa menentukan...



Yang terakhir daripada saya, salah silap datangnya daripada Allah tapi atas kekurangan dan kecetekan ilmu saya, yang benar itu daripada Allah.

Wassalam.

p/s: need your comment please, thank you for commenting :)

Labels: , ,